Bestanden aanleverinstructies

Bestand preparatie en verzenden

Prepareren van de bestanden


 1. Bestanden dienen te worden aangeleverd in PDF format en aangeboden via WeTransfer of e-mail.
 2. We raden aan om de bestanden aan te leveren als PDF bestanden versie PDF/X-4.
 3. Het is noodzakelijk om de afloop tekens op iedere pagina in te voegen binnen het PDF bestand.
 4. Eventuele witpagina’s dienen ook ingevoegd te zijn bij het eindproduct.
 5. De afloop die minimaal is vereist ligt tussen de 3 en 5 mm.
 6. Spot UV lak vormen, folie aanbreng en stans profielen dienen in aparte vector bestanden aangeleverd te worden alsAdobe Acrobat (*.pdf) bestand. Ze dienen overeen te komen met de afmetingen van het originele werk.
 7. Het binnenwerk van de publicatie dienen in 1 bestand aangeleverd te worden, dit mag niet groter zijn dan 1GB.
 8. Wanneer u op gecoat papier wilt laten drukken, ga niet over het maximale inktbezetting heen van 330%. Indien u op niet-gecoat papier wenst te drukken dan is de maximale inkt bezetting 300%I
 9. Bij het bewerken van de publicatie, positioneer dan geen tekst of andere belangrijke elementen dichter dan 5mm van de afloop randen van de publicatie (Artbox).
 10. De omslag alsmede, rug en achterzijde van het boek dienen met de juiste profielen en opmaak aangeleverd te worden in een apart bestand.
 11. Voor gelijmd gebonden/gebrocheerde producten raden we aan om 3mm wijde vlakken ongeprinte pagina (rugzijde) op de eerste en laatste pagina te laten van het boekblok en tweede en derde pagina van de omslag voor een betere binding van het blok aan de omslag.
 12. Voor gelijmde producties is het nodig om 7 mm ruimte open te laten naast de rug (dus ook op pagina 2 en 3 van de omslag). Deze ruimte is nodig voor het lijmen en uiteindelijk rillen. Belangrijke elementen worden afgeraden om in deze ruimte te plaatsen.
 13. Voor producties met een harde band raden we aan om 5mm niet geprinte pagina (rugzijde) toe te passen op de eerste en laatste pagina van het blok, alsmede op de 3e pagina van de laatste schutblad en de 1ste pagina van de tweede schutblad. Dit voor een betere hechting van de omslag aan het boekblok.
 14. Voor harde band producties is het nodig om 8 mm ruimte open te laten naast de rug, alsmede op de 3e pagina van de laatste schutblad en de 1ste pagina van de tweede schutblad. Deze vlakken zullen gelijmd worden, dus belangrijke tekst of plaatjes dienen hier niet geplaatst te worden.
 15. Offset print producties dienen geen geen objecten van het format RGB, LAB en LultiChannel color Gamut erin te hebben staan. Deze dienen omgezet te worden naar CMYK, grijsschaal en/of pantone kleuren. Digitale producties mogen geen pantone kleuren bevatten.
 16. Alle fonsts dienen te zijn ingevoegd in de te gebruiken PDF bestand.
 17. Het bestand mag geen lijnen dunner dan 0.02mm bevatten (hairlines).
 18. We raden aan om minimaal raster objecten van 300-400 dpi resolutie te gebruiken. Het mag nooit minder zijn dan 150 dpi.
 19. Raster of vector objecten met 3% (of minder) raster in een CMYK kanaal zal makkelijk verdwijnen in een print. Daarom dienen deze niet gebruikt te worden.